Beroemd filmpaard Mr. Ed

Mister Ed, het beroemde sprekende paard
Van 1961 tot 1966 zond de Amerikaanse tv zender CBS de succesvolle televisie serie “Mister Ed” uit. Bamboo Harvester was de ruin die de titelrol als filmpaard vertolkte. Mr.-EdDe grap van de serie was natuurlijk het pratende televisiepaard Mr. Ed, dat ook nog eens alleen maar sprak tegen zijn eigenaar Wilbur Post. De situaties waarin het paard terecht kwam, waren zo absurd, dat het komisch was. Zo gaf Mr. Ed een verjaardagsfeest voor zijn paardenvrienden, vloog hij met een vliegtuig en bezorgde hij de krant. Op 12 jarige leeftijd werd de Palomino ruin Bamboo Harvester gecast voor de rol van sprekend paard Mr. Ed.  Dat was ook de enige rol die hij speelde, je zag hem verder nergens, noch in een ander televisieprogramma, noch in films of commercials.

De titelsong van de televisieserie Mister Ed

Les Hilton, trainer van Bamboo Harvester
Lester Hilton, beter bekend als Les Hilton, was de trainer van Bamboo Harvester. Hilton was een pupil van een andere bekende Amerikaanse paardentrainer: Will Rogers. Het schijnt dat Hilton gebruik maakte van nylon visdraad om de lippen van Bamboo Harvester synchroon te laten bewegen met de stem van Allan Lane, een western acteur die de stem van Mr. Ed deed, of met de zangstem van Sheldon Alming, die de liedjes vertolkte die Mr. Ed “zong”. Het visdraad liep door de mond van het paard, en was bevestigd aan het halster. Als Mr. Ed dan moest praten, trok hij voorzichtig aan het draad, waardoor Bamboo Harvester zijn mond bewoog. In een interview met Alan Young, de acteur die Wilbur Post speelde, is echter te lezen dat er gebruik werd gemaakt van pindakaas, om de ruin zijn lippen te laten bewegen. Bamboo Harvester kon naast het bewegen van zijn lippen, nog meer dingen, zoals knopen losmaken, deuren open en dicht doen, dingen vasthouden met zijn mond en zwaaien met een vlag. Dat gaf uiteraard een extra komisch effect aan de serie en droeg bij aan het ondeugende karakter van Mr. Ed.

De dood van Bamboo Harvester
Over de dood en doodsoorzaak van Bamboo Harvester zijn verschillende verhalen te lezen. Het ene verhaal vertelt dat de ruin twee jaar na het aflopen van de televisieserie Mr. Ed last kreeg van zijn gezondheid. Hij zou nierproblemen en artritis hebben, mogelijk zelfs een gebroken been. Die gezondheidsklachten leidde er Mister Ed het sprekende paarduiteindelijk toe dat hij in 1970 werd ingeslapen, in stilte, zonder publiciteit. Er zou een tweede Palomino paard zijn wat gebruikt werd voor de foto’s die dienden als pers en promotiemateriaal. Dit paard zou na de dood van Bamboo Harvester onofficieel bekend staan als Mister Ed en heeft mogelijk voor verwarring gezorgd omtrent de vraag wanneer “Mister Ed” nu overleden was. Dit paard overleed in 1979, en als je zoekt op internet, kom je beide data tegen als sterfdata van Bamboo Harvester.

Het andere verhaal is te lezen in het boek van Alan Young (“Mr. Ed and Me”), de acteur die de eigenaar van Mister Ed speelde. Hij vertelt hierin dat de ruin een verkeerd voorgeschreven kalmeringsmiddel zou hebben gekregen, wat de dood van het paard als gevolg had.

Feiten over Bamboo Harvester
Geboren: 1949
Gestorven: 1970
Leeftijd: 20 à 21 jaar
Stokmaat: onbekend
Ras: American Saddlebred (in het Nederlands: Amerikaans Zadelpaard)
Afstamming: The Harvester x Zetna Hara
Kleur: Palomino
Geslacht: Ruin
Bekend geworden door: Bamboo Harvester was Mr. Ed, het sprekende paard, in de gelijknamige tv serie
Trainer: Lester (“Les”) Hilton


Gerelateerde Informatie:
> Beroemde Paarden – Overzicht