Paardenboek Zen Mens Zen Paard

Zen Mens Zen Paard Recensie Informatief Paardenboek

Zen Mens Zen Paard Recensie

Informatief paardenboek over omgang met paarden

Zen Mens Zen Paard Recensie. Paardenboek Zen Mens Zen Paard is geschreven door paardentrainer dr. Allan Hamilton. Naast paardentrainer is hij ook nog hersenchirurg. Het boek belooft meer inzicht in hoe paarden leren en hoe ze communiceren, zodat de training met je paard makkelijker kan verlopen. Hier omheen is wat geschiedenis verpakt, tezamen met wat kennis uit de hersenchirurgie. Aan de hand van diverse onderwerpen, vertelt Hamilton hoe paarden dingen kunnen leren. Denk aan de verzorging, hoe je een paard kunt leiden, trailerladen en rijden. Kern van het verhaal is: gebruik je chi, oftewel je eigen energie en intentie. Een paard leeft vooral vanuit zijn rechterhersenhelft, wat staat voor intuïtie, gevoel en intentie. De mens gebruikt met name de linkerhersenhelft. Vanuit hier wordt onder andere taal, spraak en logica aangestuurd. Om dus met een paard te kunnen communiceren, zullen we onze rechter hersenhelft dus meer moeten trainen.

Er ontbreekt wat Zen Mens in paardenboek Zen Mens Zen Paard

Ik houd me dagelijks bezig met subtiele communicatie en mezelf ontwikkelen zodat ik nog beter bij mijn paard aansluit. Vol verwachting begon ik dan ook aan het boek Zen Mens, Zen Paard. Dat dr. Allan Hamilton ook nog hersenchirurg is, leek mij een waardevolle toevoeging. Ik hoopte dat hij wetenschappelijk kon verklaren waarom paarden reageren zoals ze dat doen. Maar eigenlijk heb ik wat dat betreft weinig nieuws gehoord. Een paard is een prooidier en afhankelijk van zijn enorme sensitiviteit om te kunnen overleven, zo schrijft Hamilton. Dat is wel zo, maar ik had hierin wat meer diepgang verwacht. Helaas blijft dat uit. Ook was ik met name benieuwd hoe ik mezélf meer zou kunnen ontwikkelen, zodat ik steeds beter in staat ben om vanuit die rechterhersenhelft te reageren. Het Zen Mens deel uit de titel. Maar eigenlijk gaat het boek er in mijn ogen vooral over hoe we paarden kunnen laten doen wat wij willen. Eerst met weinig druk, maar als het niet reageert, verhoogt Hamilton de druk. Hij noemt dit een keuze. Enerzijds klopt dat, maar anderszijds heeft het paard bij hem nooit de mogelijkheid om echt ergens “nee” op te zeggen.

Intentie speelt een belangrijke rol bij Zen Mens Zen Paard

Het heeft misschien ook wel te maken met die intentie waar Hamilton het steeds over heeft. Als je een paard bepaalde oefeningen laat doen om hem leniger en sterker te maken, is je intentie daarbij van grote invloed. Doe je dat om je paard zich lekkerder te laten voelen, of enkel voor je eigen gewin? De waarheid ligt vaak in het midden natuurlijk. De meeste mensen hebben een paard immers toch voor hun eigen plezier. Misschien is het reëel om hier gewoon eerlijk over te zijn. In plaats van het verdoezelen met mooie woorden. Als het aan het paard lag, ging er waarschijnlijk nooit een mens op zitten. Misschien heeft Hamilton het niet allemaal zo dwingend bedoeld als het boek op mij soms overkomt. De twintig oefeningen die hij tot slot noemt om met je paard te doen, zijn zo ontzettend speels. Die gaan veel meer over het ervaren in het nu, het samen onderzoeken. Dat had van mij wel meer terug mogen komen in het boek.

Eindoordeel Paardenboek Zen Mens Zen Paard

Ondanks mijn kleine kritiek puntjes, heb ik het paardenboek Zen Mens Zen Paard met belangstelling gelezen. Ik kon me niet in alles vinden wat hij schrijft, maar een groot deel sprak me wel degelijk aan. Ik had graag meer gelezen over hoe ik zelf meer “zen” kan worden. Ik had wat meer oefeningen over bewustzijn verwacht met een wetenschappelijke uitleg. Toch heb ik ook uit dit boek weer een aantal dingen gehaald die me van pas komen bij mijn werk met paarden. Overal kun je iets leren en dat geldt ook zeker voor het boek van Hamilton. Een +++++ (goed) boek.

Zen Mens Zen Paard Recensie Informatie PaardenboekZen Mens Zen Paard

 • Schrijver: Dr. Allan Hamilton
 • Oorspronkelijke titel: Zen Mind, Zen Horse
 • Uitgever: Bloemendal Uitgevers
 • Verschenen:  V.S. 2011 | Nederland 2013
 • Omvang: 310 pagina’s (inclusief foto’s, illustraties en index)
 • Uitgave: Paperback
 • Prijs: € 39,95
 • Flaptekst: Paarden trainen blijkt unieke mogelijkheden te herbergen om krachtige spirituele waarheden te ontdekken. De oefeningen in Zen Mens Zen Paard, geven iedereen die met paarden werkt, of dat nu een beginner of een professional is, een nieuw begrip van hoe mensen paarden trainen en met ze communiceren. Hoe kan het dat deze twee totaal verschillende diersoorten – de ene een superroofdier en de andere het ultieme prooidier – zo’n diepe, natuurlijke band hebben?
  Paarden hebben in hun evolutie geleerd om de stroom van vitale energie – chi genoemd – te begrijpen en in hun lichaamstaal te gebruiken voor de communicatie met kuddegenoten, om hun dominantie te demonstreren en de dreiging van nabije roofdieren te registreren. Door kalm aanwezig te zijn en open te staan voor die energie van ons paard, kunnen wij leren optimaal gebruik te maken van het potentieel van onze emotionele, intuïtieve rechterhersenhelft. De simpele, veilige grondwerktechnieken in dit boek maken de weg vrij voor een verhoogde sensitiviteit, kalm leiderschap, verscherpte intuïtie en een groter bewustzijn.
 • Oordeel redactie: +++++ (goed)
 • …Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >

Bijpassende Boeken en Informatie