Hoe heette het paard van Napoleon?

Het favoriete paard van Napoleon heette Marengo

Hoe heette het paard van Napoleon? Marengo zou het favoriete paard van Napoleon Bonaparte zijn geweest. Ondanks het feit dat hij klein van stuk was, stond hij bekend als betrouwbaar en moedig. Dat hij wat klein was, zou juist passend zijn bij Napoleon, aangezien zijn bijnaam niet voor niets “De Kleine Keizer” was. Marengo is vermoedelijk geboren in 1874 op de beroemde El Naseri stallen in Egypte en van daaruit als 6 jarige geëxporteerd naar Frankrijk.

De carrière van Marengo, het paard van Napoleon

In Frankrijk was Marengo een van de 52 paarden van Napoleon en heeft hij de Franse politiek Marengo-Paard-van-Napeleonleider in diverse veldslagen gedragen, onder andere de slagen bij Marengo (waaraan het dier zijn naam te danken had), Austerlitz, Jena-Auerstedt en Waterloo. Die veldslagen doorstond hij niet zonder verwondingen overigens, de hengst zou zo’n acht keer gewond zijn geraakt. Verder gebruikte men Marengo voor ritten op de route Valladolid – Burgos. Hij schijnt erg vlot te zijn geweest, door deze afstand van 130 kilometer in ongeveer vijf uur te overbruggen.  Dat komt neer op ongeveer 26km per uur!

Hoe kwam Marengo in handen van de Engelsen?

Tijdens de slag bij Waterloo verloor Napoleon en viel Marengo in de handen van de Engelsen. Generaal J.J. Angerstein werd daarna zijn eigenaar. Op 27 jarige leeftijd zou hij als dekhengst staan bij New Barnes bij Ely, maar dat was niet de meest succesvolle periode uit zijn leven. Uiteindelijk zou hij in 1832 op 38 jarig leeftijd zijn gestorven. In het National Army Museum in Chelsey, Londen, staat een skelet waarvan men zegt dat het van het paard Marengo is. Overigens ontbreken er twee hoeven aan het skelet. De ene hoef is waarschijnlijk geschonken aan de “Brigade of Guards” door John Julius Angerstein, de andere voet is spoorloos.

Was Marengo echt Napoleon zijn favoriete paard?

Er zou twijfel zijn of het paard Marengo wel echt heeft bestaan, omdat in de Franse archieven met betrekking tot de stallen van Napoleon, nergens iets te vinden is, dat gaat over het paard Marengo. Aan de andere kant is er wel een schilderij te vinden van Napoleon gezeten op een Arabisch Volbloed schimmel. Men neemt aan dat dit Marengo is, en dat Napoleon het heeft laten maken, uit liefde voor het paard. Het zou echter ook kunnen zijn, dat dit paard Ali heette, en Marengo zijn bijnaam was. Het schilderij is gemaakt door de Franse schilder Jacques-Louis David en stelt Napoleon voor, die de Grote Sint-Bernhardplas oversteekt. Saillant detail is, dat Napoleon deze oversteek wel gemaakt zou hebben, maar dan op de rug van een ezel.

Feiten over Marengo, Paard van Napleon

  • Geboren: ca. 1794 in Egypte
  • Gestorven: ca. 1832 in Engeland
  • Leeftijd Marengo: 38 jaar
  • Stokmaat: ca. 1.40 meter
  • Ras: Arabisch Volbloed
  • Kleur: Schimmel
  • Geslacht: Hengst
  • Bekend geworden door: paard van Napoleon Bonaparte

Boeken over Napoleon

Wil je meer te weten komen over Napoleon? Over de Franse keizer en legerleider zijn zeer veel boeken geschreven. En elk jaar komen er nieuwe boeken over Napoleon uit. We hebben een mooie pagina gevonden over nieuwe Napoleon boeken …lees verder >


Afbeelding: Schilderij van Jacques-Louis David (Wikipedia)