Paardentuig – Harnachement

Paardentuig – Harnachement

Met paardentuig, met een mooi woord ook wel harnachement genoemd, wordt bedoeld alle riemen en verbindingstukken die gebruikt worden bij het berijden of mennen van een paard. Het paardentuig kan bestaan uit een flink aantal verschillende onderdelen en deze zijn afhankelijk van hoe het paard gebruikt wordt. Bij het paardrijden valt ook het zadel onder het paardentuig of harnachement.

Waaruit bestaat het paardentuig of harnachement?

De onderdelen waaruit het paardentuig bestaat, verschil per soort gebruik. Als je gaat paardrijden Paardentuigheb je naast een hoofdstel met toebehoren, vaak ook een zadel, stijgbeugels en een singel nodig. Bij het mennen van een paard, ook wel tuigpaard genoemd, is een zadel uiteraard niet nodig. Het hoofdstel is bij een tuigpaard uiteraard wel handig. Aan het hoofdstel zijn de leidsels bevestigd waarmee het paard “gestuurd” kan worden. Verder zijn een borsttuig en schoftstuk met toebehoren meestal onmisbaar.


advertentie

Welke soorten Paardentuig zijn er voor het paardrijden?

HalsterHalster

Met een halster kun je een paard vastzetten of leiden als je er niet opzit. Het halster bestaat uit twee ronde leren riemen die onderling verbonden zijn. De grootste leren riem wordt over de oren van paard geschoven en de kleinere ring om de neus van het paard. Met een clip aan de grootste wordt het halster vastgezet. Onderaan het halster bevindt zicht een ring waar een halstertouw aan bevestigd kan worden.

Hoofdstel

Het hoofdstel is het samenstel van riemen, teugels en bit dat zich op en rondom het hoofd van het paard bevindt. Hiermee kan geleid en gestuurd kan worden tijdens het paardrijden. Er bestaan ook bitloze hoofdstellen. Deze hebben, zoals de naam al suggereert, geen bit. In plaats van druk in de mond via het bit, wordt de druk op een andere manier uitgeoefend. De manier waarop is afhankelijk van het systeem dat je gebruikt.

Trailzadel (Crates)Zadels

Alhoewel er ruiters zijn die zonder zadel paardrijden, geldt meestal tocht wel dat een zadel onmisbaar is. Er zijn heel wat soorten zadels die bedoeld zijn voor verschillende manieren van paardrijden…soorten zadels >

  • Voor het zogenaamde westernrijden bestaan allerlei verschillende soorten Westernzadels >
  • Speciaal voor het IJslandse paard met de bijzondere gangen en bouw is er het…IJslander zadel >

Roze Paardenspullen

Veel paardenmeiden (en trouwens ook paardenvrouwen) zijn dol op de kleur roze. Niet vreemd dus dat er nogal wat roze paardenspullen en artikelen te koop zijn.

Graasmasker Paard Voordelen Nadelen en Aanbiedingen Graaskorf GreenguardGraasmasker Voordelen en Nadelen

Als een paard of pony wat aan de dikke kant is en je wilt de hoeveelheid ruwvoer (gras) dat gegeten wordt beperken dan kun je een graasmasker, ook wel graaskorf genoemd, opzetten. Het graasmasker zorgt ervoor dat een paard of pony wat meer moeite moet doen tijdens het grazen en hierdoor in de periode op het land minder ruwvoer tot zich neemt…graasmasker paard voordelen nadelen >


advertentie

Bijpassende Informatie