Hoe kun je een peesblessure van je paard herkennen

Hoe kun je een peesblessure van je paard herkennen?

Hoe kun je een peesblessure van je paard herkennen? Vaak wordt er gezegd als een paard kreupel loopt dat je het gewoon even rust te moet geven. Dat lijkt ook een goed advies, want in een deel van de gevallen, loopt het paard na enige tijd rust weer prima. Wat hierbij nog wel eens vergeten wordt, is dat afwezigheid van pijn niet altijd betekent dat er toch geen schade is. Bovendien zijn lang niet alle peesblessures pijnlijk. Peesblessures hebben een “geniepig” verloop, waarbij je zomaar eens de plank mis zou kunnen slaan door te denken dat er niets meer aan de hand is op basis van het beeld: een paard zonder zwelling dat goed loopt.

Hoe kun je een peesblessure van je paard herkennen?

Grofweg verloopt het herstel van pezen in 3 fases:

  • Een ontstekingsfase, waarbij dan vaak zwelling en/of pijn te zien is. Dit duurt meestal 10 tot 21 dagen. In deze fase ruimt het lijf het aangedane weefsel op.
  • De tweede fase is de proliferatie fase, waarbij nieuwe peesvezels worden aangemaakt.
  • Tot slot, na ongeveer 8 à 9 weken gaat de derde fase in, de remodelleringsfase. Hier maakt de pees weer grotere bundels, in de richting van krachten die er op komen te staan. Het nieuwe weefsel is vaak van mindere kwaliteit dan het oorspronkelijke materiaal, dus de pees kan wat zwakker blijven.

Ik denk dat veruit de meeste peesblessures ontstaan door overbelasting, dus verkeerde training. Telkens een klein beetje schade, totdat de pees echt stuk gaat. Het is dan ook van groot belang dat je de peesblessure van je paard vroeg kunt herkennen om erger te voorkomen.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp, lees dan de uitgebreide blog van Jolien Dalenberg peesblessure paard herkennen op Paardenfeest.com.


Meer informatie

Heb je vragen of wil je begeleiding bij het vroegtijdig herkennen van een peesblessure? Je kunt mailen voor meer informatie of een afspraak:


Hoe kun je pijn bij je paard herkennenMinicursus pijn bij paarden herkennen

Of je nu al wel of geen ervaring hebt met blessures, dit wil je natuurlijk niet (nog eens) meemaken. Maar jeetje, wat is zo’n paardenlijf complex. Je weet wel dat het goed zou zijn om te weten hoe het lijf van je paard in elkaar steekt, maar anatomie is  best lastig. Al die ingewikkelde termen en namen maken het beslist niet eenvoudig. En wat kan jouw paard, net als alle paarden, zijn pijn toch goed verbergen. Ook dat maakt het niet simpeler om hem gezond te houden…lees verder >