Gedrag van Paard en Ruiter

Hoe paarden zich gedragen, onderling, maar ook in relatie tot mensen, fascineert me enorm. Ik ben minstens zoveel geboeid door hoe mensen zich gedragen naar paarden toe. Voor mij is mijn paard een (soms ongewilde) spiegel. Hij laat zich, in tegenstelling tot veel mensen, niet bedotten. Hij voelt hoe ik in mijn vel zit, en geeft me dat terug. Ben ik ontspannen en kalm, is hij dat ook. Maar ben ik moe, geërgerd, ongeduldig, dan kan het zo fijn meewerkende paard van de dag ervoor, met wie alles lukt, ineens 180 graden omgeslagen zijn. Dat uit zich dan vaak in snel afgeleid zijn, schrikkerig gedrag, spanning, “niet luisteren”. Dat laatste zet ik bewust tussen aanhalingstekens, want op zo’n moment luistert hij juist uitstekend! Ik ben op zo’n moment degene die niet luistert!

Wees je bewust van het gedrag van paard en ruiter
Kortom, voor mij is mijn paard naast een hoop plezier en ontspanning, ook een manier om bewust te worden en zijn. Van mezelf, en daarmee automatisch ook van mijn omgeving. Veel Paard-buitenritdingen die ik van hem leer, kan ik toepassen in andere situaties. Bijvoorbeeld in het contact met andere mensen. Ik geloof dat hoewel mensen over het algemeen verder af zijn komen te staan van hun natuur, de instincten nog steeds werken. Alleen, in veel gevallen, minder bewust. Je kent allemaal wel het gevoel dat iemand heel vriendelijk tegen je doet, maar je het tóch niet vertrouwt. Op zo’n moment is je onderbewustzijn in mijn ogen aan het werk, en vertelt je iets over de non-verbale signalen die iemand uit zendt. En die kunnen haaks staan wat iemand zegt, de verbale communicatie. Paarden communiceren vooral non verbaal. Vandaar dat ze ook niet af te leiden zijn door vriendelijke woorden, ze ervaren wat de intentie achter die woorden is!

Mijn ervaring delen
Dit deel van de website is bedoeld om alles wat ik tegen kom en boeiend vind rondom gedrag van paarden, te plaatsen. Om mijn ervaringen te delen over hoe de communicatie tussen mij en mijn paard (of andere paarden) verloopt. Waar loop ik tegenaan, wat werkt juist wel, en waarom. Ik geloof dat hoe bewuster je je bent van jezelf en van de natuur van paarden, je steeds makkelijker een ingang kunt vinden om tot een samenwerking met je paard te komen. En in mijn ogen is een samenwerking tussen mens en paard, het enige juiste vertrekpunt om samen dingen te leren en te doen!