Hoe heette het paard van Pippi Langkous?

Het paard van Pippi Langkous is Kleine Witje

Pippi Langkous, wie kent haar niet? En hoe stoer was zij, als ze haar paard met één hand de lucht in tilde! Maar wat is er te vertellen over dat Pippi Langkous - Astrid Lindgrenpaard? In de boeken van Astrid Lindgren heeft het Paard van Pippi Langkous geen naam, in de serie wordt hij uiteindelijk “Lilla Gubben” genoemd, wat iets als “Kleine Vriend” betekent. Tijdens de opnames zou Inger Nilsson, het meisje dat Pippi speelde, dat eens liefkozend tegen het paard gezegd hebben. De regisseur, Olle Helborn, besloot toen dat dat een prima naam was voor Pippi’s paard.




Nederlandse naam van het Paard van Pippi Langkous

Het Paard van Pippi Langkous heet In het Nederlands trouwens “Kleine Witje”, wat een duidelijke afgeleide is van de Zweedse naam “Lilla Gubben” (wat zo iets is als kleine man)...boek met alle Pippi Langkous verhalen >

Paard van Pippi Langkous (Witje)

Hoe heette het paard van Pippi Langkous en wat was de echte naam van Pippi’s paard?

De naam die het paard van Pippi Langkous kreeg in de Nederlandse versie was Kleine Witje (Afgekort Witje). In het Zweeds kreeg hij de naam “Lilla Gubben”, wat in het Nederlands kleine man of mannetje betekent. Het paard dat Lilla Gubben speelde, heette eigenlijk Illbatting en is bekend geworden met de naam Bunting. Hij was een Zweeds Warmbloedpaard van 1,54m hoog. Niet zo heel groot dus, wat vermoedelijk voor Nilsson ook de aanleiding was voor haar koosnaam voor het dier. Bunting was een schimmel, de stippen die het paard in de film heeft, zijn er op geschilderd. Zo voldeed hij aan de beschrijvingen in Lindgren’s boeken. Mogelijk bedacht zij de stippen als verwijzing naar Pippi’s sproeten.

Carrière van het paard van Pipi Langkous naast de film

Bunting werd uitgeleend door de Solna manege in Zweden. Voor de filmopnames begonnen, was men op zoek naar een geschikt paard. De eigenaar van de Solna manege, Rudolf Öberg, kreeg voor zijn zestigste verjaardag een schimmel cadeau, die hij uitleende voor de Pippi opnames. Hij leverde ook het paard voor een andere boekverfilming van Lindgren, namelijk Lukas, het paard van Emil i Lönneberga oftewel Michiel van de Hanzelhoeve.

Hoe waren de laatste jaren van Bunting?

Weinig kans op sterallures voor Bunting, aangezien hij buiten de opnames om dienst deed als manegepaard. In de jaren ‘70 verhuisde hij naar een andere manege: Angarn, waar hij ook bekend stond als braaf, aardig en goed geschoold. De laatste jaren van zijn leven woonde Bunting op een stal in Vallentuna, waar hij op ongeveer 25 jarige leeftijd stierf.

Witje (Bunting), Paard van Pippi Langkous Informatie

  • Geboren: 1961
  • Gestorven: vermoedelijk 1986
  • Leeftijd Bunting / Illbatting: ongeveer 25 jaar
  • Stokmaat: 1.54m
  • Ras: Knabstrupper
  • Afstamming: Negresco 344 x Arabella 5800
  • Kleur: Schimmel
  • Geslacht: ruin
  • Bekend geworden door: het paard van Pippi Langkous
  • Fokker: Florence Stephens, Huseby (Zweden)

Zelf ook je paard trucjes leren. Volg een Workshop Vrijheidsdressuur

Bijpassende Informatie Boeken en DVD’s