Zomereczeem Voorkomen bij Paard en Pony

Zomereczeem Voorkomen bij Paard en Pony

Zomereczeem Voorkomen bij Paard en Pony. Zeker in het voorjaar wanneer de paarden en pony’s weer het lang op gaan is de kans aanwezig dat zomereczeem toeslaat. Toch zijn er verschillende manieren om zomereczeem bij paard en pony te voorkomen. Op deze pagina zijn advies, tips en informatie over dit onderwerp te lezen. 

Zomereczeem Voorkomen bij Paard en Pony

Gelukkig is niet elk paard of pony bevattelijk voor zomereczeem. Wel is er een aantal paarden dat een grotere kans heeft om zomereczeem op te lopen. Dit geldt met name voor de Fries, de Fjord, de Haflinger, de Shetlander en de IJslander.  Maar als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt, wordt de kans dat het paard of pony zomereczeem oplopen kleiner. Staart- en maneneczeem wordt trouwens ook gebruikt om zomereczeem mee

Hoe kun je zomereczeem voorkomen bij paard en pony?

Paarden en pony’s die overgevoelig zijn voor de voor de knut (Culicoïdes Robertii) kunnen zomereczeem ontwikkelen.  Als de knut een dier bijt. Het is een allergische reactie van het paard op het speeksel  dat de vrouwelijke knutten afscheiden in het lichaam als ze bijten. De knut leeft namelijk van het bloed van het paard. En om bij dit bloed te komen bijten ze het paard en zuigen ze het bloed op. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er in het speeksel dat wordt afgescheiden een eiwit zit dat bij paarden die er gevoelig voor zijn een allergische reactie oproept waardoor staart- en maneneczeem ontstaat. De knut is vooral actief in het voorjaar. In hoofdlijnen zijn er twee zaken die je kunt doen om de kans op zomereczeem te verkleinen; de weerstand van je paard of pony vergroten en zorgen dat de knut minder kans krijgt om te bijten.

Zet je paard niet op een plek waar veel knutten voorkomen

Het lijkt zo’n simpele en voor de hand liggende oplossing. Toch wordt er vaak niet bij stil gestaan. Knutten houden van schaduwrijke, vochtige en windstille plekken. Op grasland of een weide die open is en waar de wind vrij spel heeft, komt de knut niet graag. Paarden en pony’s die veel last hebben van zomereczeem kunnen het beste op land gezet worden wanneer het flink waait dan is de kans op knutten het kleinst.

Verhoog de weerbaarheid van je paard of pony

Door de weerbaarheid van je paard of pony te verhogen, neemt de kans op het ontstaan van zomereczeem aanzienlijk af. Zelfs bij paarden met een genetische aanleg, kunnen hiermee zeer goede resultaten worden geboekt.

Eczeemdeken ZebraGebruik een zomereczeemdeken

De kwetsbare plekken waar de kans het grootst is dat knutten toeslaan bevinden zich bij de hals, de staart, de buik en de romp van het paard. Met een goede zomereczeemdeken dek je deze kwetsbare plekken af en kan de knut hier niet bijten waardoor kans op zomereczeem aanzienlijk vermindert.

Bijpassende Informatie