Hoe beweegt uw paard?

Hoe beweegt uw paard? – een informatief paardenboek
Als je meer wilt weten over de anatomie van je paard en hoe hij beweegt, is “Hoe beweegt uw paard?” van Gillian Higgins en Stephanie Martin een absolute aanrader. Schrijver Gillian Higgins is sport en oefentherapeut (voor zowel mens als paard), heeft zelf op hoog niveau aan Eventing gedaan en heeft zich altijd bijzonder geïnteresseerd voor de biomechanica van het paard. In het boek “Hoe beweegt uw paard?” wordt in drie delen ingegaan op het fysiek van het paard. En dan vooral dat wat je niet van de buitenkant ziet.

Beschilderde paarden en foto’s
Hoe-beweegt-uw-paard Gillian Higgins
Wat ik heel bijzonder en leerzaam vind van dit boek, zijn de vele foto’s met beschilderde paarden. Higgins schildert aan de buitenkant van het paard het spier – of skeletstelsel, zodat je kunt zien waar de botten, spieren en pezen zich bevinden. Dit geeft een heel verhelderend beeld over de anatomie van het paard. Door ook foto’s in beweging te maken, krijg je goed te zien wat er van binnen gebeurt.

De opbouw van het boek – anatomie van het paard in drie delen
Het boek is heel logisch en stapsgewijs opgebouwd en bevat drie delen. In het eerste deel schrijft Higgins over de verschillende onderdelen van het spier-skeletstelsel. Hierin komen de basisprincipes van hoe een paard beweegt aan bod. Je leert welke botten en spieren waar zitten, en welke functie ze hebben. Het gaat over de wervelkolom, de ledematen, de voeten, het hoofd en de hals en de diverse spieren, pezen en banden.

Het tweede deel is meer toegepast, dat gaat over hoe het paard buigt, springt, hoe hij een silhouet in stand houdt (bijvoorbeeld een gewenste dressuurhouding) en hoe hij zijn ledematen beweegt. De kennis die in het eerste deel gegeven is, komt dus nog eens terug, maar dan gericht op hoe het dan werkt als het paard beweegt.

In deel drie worden suggesties gegeven over hoe je er voor kunt zorgen dat je paard ongehinderd kan blijven bewegen. In dit deel vind je ook allerlei makkelijk uit te voeren tips, over hoe je bijvoorbeeld de buikspieren van je paard kunt versterken, hoe je hem leniger kunt maken of hoe je de conditie en spierkracht van je paard verbeterd. Wat het nut is van balkjes lopen, buiten rijden en zijgangen oefenen.

Interessant paardenboek voor elke ruiter  en/of paardenbezitter
Hoe-beweegt-uw-paard-pagina Gillan HigginsVeel mensen rijden paard, zonder nu echt te weten hoe een paard van binnen functioneert, of wat de bouw van het paard zegt over zijn mogelijkheden. Een paard met een erg steile schouder bijvoorbeeld, zal minder makkelijk en ver kunnen strekken, dan een paard met een schuine schouder. Niet omdat het lui is, of onwillig, maar simpelweg, omdat hij het anatomisch gezien niet kan! Dit soort dingen is voor ruiters onontbeerlijke informatie. Higgins legt in haar boek het hoe en waarom uit van dit soort dingen. Als je snapt hoe je paard beweegt, wat zijn bouw zegt over zijn kwaliteiten en mogelijkheden, dan zul je als ruiter bijna automatisch sympathieker gaan rijden. Je bent je veel bewuster van wat je doet, maar ook van de mogelijkheden van je paard. Wat mij betreft zou dit aansprekende en verhelderende boek “Hoe beweegt uw paard?” van Gillian Higgings bij iedereen die een paard heeft, of veel paard rijdt, in de kast mogen staan!

Productinformatie Hoe beweegt uw Paard?
Genre: Paardenboek informatief
Taal: Nederlands
Schrijver: Gillian Higgins en Stephanie Martin
Uitgeverij: Media Boekservice
Oorspronkelijke titel: How your Horse moves
Trefwoorden: Paardenboeken, informatief, anatomie

Share