Dressuurzadel Kopen Tips en Advies

Dressuurzadel Kopen Tips en Advies

Dressuurzadel kopen tips en advies. Waar moet je aan denken als je een dressuurzadel wilt kopen?

Wat is een dressuurzadel precies en waaraan moet het voldoen?

Een dressuurzadel is speciaal ontworpen om een ruiter qua houding zo optimaal mogelijk te laten zitten. Dressuurzadel KopenDit is belangrijk omdat bij het dressuurrijden een goed houding van ruiter en paard zeer belangrijk zijn. Dat houdt in dat de zweetbladen van het zadel lang en recht zijn, voor een mooi afhangend, lang been. De kniewrongen “helpen” het been in de juiste houding te liggen. Dit is onder andere afhankelijk van de lengte van de ruiter en dan met name de lengte van de bovenbenen. Om er voor te zorgen dat de ruiter geen last heeft van de singelgespen, zijn de singelstoten vrij lang en de singel wat kort zodat die op een laag punt op de buik bevestigd kunnen worden.

Let op: hoewel de bedoeling van een dressuurzadel is, om de ruiter optimaal te laten zitten, past niet elk zadel bij elke ruiter. Een zadel gemaakt voor een ruiter met een kort bovenbeen, zal voor iemand met een lang bovenbeen oncomfortabel zijn, en andersom. Blijf dus zelf altijd goed voelen!

Wat is de prijs een dressuurzadel?

De prijs van een dressuurzadel is uiteraard sterk afhankelijk van het soort zadel dat je wilt kopen. Een kwalitatief hoogwaardig dressuurzadel dat nieuw gemaakt wordt en speciaal op maat gemaakt wordt voor jouw paard of pony is uiteraard veel prijziger dan een nieuw standaard dressuurzadel dat door middel van opvulling passend gemaakt wordt. Een enigszins aanvaardbaar nieuw standaard dressuurzadel kun je kopen van € 1.250 en de prijs van een op maat gemaakt dressuurzadel begint zo rond de € 2.100. Een tweedehands dressuurzadel kunt je vaak wel voor een lagere prijs kopen. Realiseer je echter wel dat je bij de keuze voor een tweedehands zadel wel extra alert en kritisch moet zijn om te voorkomen dat het niet geschikt is voor jouw paard of pony.

Hoe controleer je of een dressuurzadel goed is?

In de onderstaande video laat de bekende dierfysio-therapeute Gisella Bartels zien hoe je kunt controleren of een (dressuur)zadel goed is.

 

Gerelateerde Informatie