Mondsperder Paard Gebruiken Tips Aanbiedingen Kopen

Paardentandarts Informatie Uitleg Filmpje

Paardentandarts Informatie Uitleg Filmpje

Paardentandarts Informatie Uitleg Filmpje. Waarom is een bezoek van de paardentandarts nodig? Paarden in de natuur grazen zo’n zestien uur per dag. Hun voer is ook behoorlijk stug, waardoor de kiezen flink moeten malen. Zo houden zij hun gebit netjes en hebben dus helemaal geen paardentandarts nodig. Onze “niet wilde” paarden krijgen vaak hooi of kuilgras. Dit is lang niet zo stug als het voer in het wild. Daarnaast eten ze zelden zestien uur per dag. Al zie je wel steeds meer paarden die onbeperkt toegang hebben tot ruwvoer. Echter, er zijn ook nog veel paarden die maar twee of drie keer een pluk hooi per dag krijgen. Waar ze in twee uur klaar mee zijn. Daarom, en vanwege de zachtere structuur, is het noodzakelijk om het paardengebit ongeveer eens per jaar door een goede paardentandarts te laten controleren en behandelen.

Bezoek aan de Paardentandarts Informatie Uitleg Filmpje

Wat gebeurt er nu precies als de paardentandarts een paard of pony behandelt? Dat is precies wat je kunt zien in de filmpjes die gemaakt zijn van een paardentandarts aan het werk. In de filmpjes wordt uitgelegd wat er precies gedaan wordt en hoe de paardentandarts te werk gaat. Ook kun je zien hoe een mondsperder gebruikt wordt. Het bezoek van de paardentandarts is in twee delen gefilmd.

Paardentandarts Bezoek Voorbereiding en Controle

In het eerste paardentandarts filmpje zie je hoe de voorbereidingen getroffen worden, welk gereedschap er gebruikt wordt en hoe het speciale halster functioneert dat gebruikt wordt tijdens de gebitsbehandeling van het paard. De tandarts controleert of alle tanden nog recht zijn. Daar waar nodig worden kleine correcties aangebracht. Er wordt gekeken of de kiezen goed op elkaar passen en of er sneetjes zijn van te scherpe kiezen. Daarna gaat de tandarts aan de slag met het bijvijlen van de kiezen waar dit nodig is.

Paardentandarts Vijlen van de kiezen en Gebruik van de Mondsperder

In het tweede filmpje over het werk van de paardentandarts wordt getoond hoe tandsteen er bij een paard uitziet en hoe je dit verwijdert. Om goed bij de achterste kiezen te kunnen, wordt er trouwens gebruik gemaakt van een zogenaamde mondsperder. In de video kun je duidelijk zien waarvoor de mondsperder bedoeld is en hoe deze wordt gebruikt. Nadat de mondsperder is aangebracht kan het vijlen van de achterste kiezen beginnen. Dan wordt er gespoeld en is het bezoek het paardentandarts filmpje afgelopen en moet je alleen nog even wachten tot de sedatie van het paard is uitgewerkt. Dit is om twee redenen belangrijk:

  • Ten eerste omdat het paard weer goede controle moet hebben over het kauwen en slikken. En paard dat gesedeerd is en toch gaat eten, loopt het risico om zich te verslikken
  • Ten tweede, en dat geldt vooral voor paarden die in een groep staan, ze moeten zich goed kunnen bewegen tussen de andere paarden en makkelijk weg kunnen komen als dat nodig is (bij bijvoorbeeld een onderling ruzietje).

Gerelateerde Informatie

Informatie Paardentandarts Filmpje

Het filmpje van het bezoek van de paardentandarts is gemaakt door Jolien Dalenberg (Paardenfeest.com). Wil je ook een vergelijkbaar paardenfilmpje laten maken (een filmpje over een andere onderwerp kan trouwens ook!). Dat kan. Via onderstaande gegevens kun je contact opnemen.