Paardenpersoonlijkheden – Klaus Ferdinand Hempfling

Paardenpersoonlijkheden – Klaus Ferdinand Hempfling

Paardenpersoonlijkheden van Klaus Ferdinand Hempfling  is een van de bijzondere paardenboeken die door Hempfling geschreven is. In het Engels is de titelWhat Horses Reveal - Klaus Ferdinand Hempfling “What Horses Reveal” en dat dekt misschien nog wel meer de lading. Het boek gaat over 26 karaktergroepen waarin je paarden kunt indelen. Hempfling deelt de paarden in op grond van hun uiterlijk, en legt uit wat het uiterlijk vertelt over het paard. Het boek begint met wat algemene uitgangspunten van waaruit Hempfling met paarden werkt. De informatie die hij geeft per karaktergroep is erg interessant. Hij kan beargumenteren hoe je met elke karaktergroep zou moeten werken en wat de sterktes en zwaktes zijn per groep. Wat het verhaal wel lastig maakt, is dat je eigenlijk de ogen en de hersens van Hempfling nodig hebt om het echt te kunnen toepassen. De details waar hij op let; ogen, neus, bouw van het lijf, stand van de oren en bovenal het samenspel tussen dit alles, zijn niet eenvoudig te vatten.

Uitdaging om je paard beter te leren kennen

Toch zou ik het boek wel degelijk aan raden. Al is het maar om je er toe uit te dagen om je paard echt te observeren. Prettige omgang met paarden zit vaak in details die mensen nog wel eens lijken te missen. Hempfling legt ook de nadruk op het belang van rustig en zelfverzekerd optreden van de mens. Iets dat alleen maar overtuigend kan zijn als het écht is. Verder maakt het boek je ook bewust van het gegeven dat niet elk paard voor alle disciplines en niveaus geschikt is. Het vraagt een bepaald karakter, maar ook een bepaalde fysieke capaciteit om bijvoorbeeld hogeschool dressuur te kunnen. Hempfling heeft daar heel veel oog voor en gevoel voor. Als alle paardenbezitters zich daar maar voor een deel in zouden ontwikkelen, zouden veel paarden een meer ontspannen leven kunnen leiden. Omdat ze meer begrepen, gezien en gehoord worden.

Paardenpersoonlijkheden – Klaus Ferdinand HempflingPaardenpersoonlijkheden van Klaus Ferdinand Hempfling Informatie

De Nederlandse vertaling van het boek Paatdenpersoonlijkheden is op dit moment alleen maar tweedehands verkrijgbaar. En er worden soms hoge bedragen voor gevraagd. In het Engels is het boek What Horses Reveal nog wel gewoon nieuw de koop voor een normale prijs. De redactie van Allesoverpaardenenruiter beoordeelt het boek met ++++ (uitstekend).

What Horses Reveal - Klaus Ferdinand HempflingWhat Horses Reveal

  • Schrijver: Klaus Ferdinand Hempfling
  • Uitgever: Trafalgar Square
  • Omvang: 208 pagina’s
  • Taal: Engels
  • Uitgave: paperback
  • Prijs: € 26,49
  • …Uitgebreide Informatie >

 

Andere Boeken van Klaus Ferdinand Hempling

Klaus Ferdinand Hempfling - De boodschap van de paarden