Westernzadels Soorten Western Zadels Gebruik en Prijs

Westernzadels (Billy Cook)Westernzadels. Wat voor soort zadels zijn er?

Westernzadels is de verzamelnaam voor de verschillende soorten zadels die gebruikt worden bij de verschillende onderdelen in de westernriding. Elk onderdeel heeft trouwens weer een eigen soort zadel met specifieke kenmerken. Op deze pagina is informatie opgenomen over de verschillende soorten zadels voor de western onderdelen inclusief het gebruik, toepassing en prijs van de westernzadels.

Soorten Western Zadels Gebruik en Informatie

Barrelzadel (Circle Y)Barrelzadel

Soort zadel: Westernzadel
Een barrelzadel wordt vooral gebruikt in de Westernriding en dan in het bijzonder bij de onderdelen barrelrace en polebending. Het barrelzadel maakt het mogelijk om bij snelle wendingen toch goed en vast te blijven zitten op het paard.

Cowboyzadel (McCall)Cowboyzadel

Andere naam: Buckaroozadel, Ranchzadel
Soort zadel: Werkzadel
Dit is een echt werkzadel bedoeld voor de mannen en vrouwen die het echte cowboywerk nog doen in het zadel. Het is een zwaar en stevig zadel waar je urenlang comfortabel op moet kunnen rijden en de mogelijkheid heeft om lasso’s en andere attributen aan op te hangen.

Cuttingzadel (Dakota)Cuttingzadel

Soort zadel: Westernzadel
Het cuttingzadel wordt gebruikt bij het onderdeel cutting in de Westernsport. Het meest kenmerkende van een cuttingzadel is de hoge smalle knop (handvat) waardoor de ruiter in staat is zich goed vast te houden tijdens de snelle zijwaartse bewegingen.

Parade zadelParade zadel

Andere naam: Parade Saddle
Het parade zadel (Parade Saddle) is een voornamelijk handgemaakt uniek zadel dat vooral bedoeld is voor de show. Afkomstig uit Amerika werd het vooral in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw gebruikt tijdens optochten en andere show evenementen. Het is het meest rijkversierde zadel dat je kunt bedenken en werd meestal op maat gemaakt waardoor er ook maar één exemplaar van was.

Pleasurezadel (Circle Y)Pleasurezadel

Soort zadel: Westernzadel
Een pleasurezadel is speciaal bedoeld voor het onderdeel Pleasure in de westernriding. Aangezien dit een showonderdeel is, kenmerkt het zadel zich door versieringen en een mooie afwerking. Over het algemeen zijn het vrij zware zadels die de ruiter helpen om comfortabel te kunnen paardrijden in de kenmerkende “pleasure”- houding.

Reiningzadel (Dale Chavez)Reiningzadel

Soort zadel: Westernzadel
Het reinigzadel wordt in het westernriding gebruikt voor het onderdeel reining. Belangrijk is dat het zadel het paard niet in de weg moet zitten bij de oefeningen die het moet uitvoeren. Een kenmerk van een reiningzadel is dat het vaak rijk versierd is. Alhoewel dit geen eis is maar afhankelijk van de smaak van de ruiter. Kenmerkend voor dit soort zadels is dat het aan de voorkant wat oploopt zodat de ruiter in de zogenaamde sliding stop goed kan blijven zitten.

Ropingzadel (McCall)Ropingzadel

Soort zadel: Westernzadel
Het ropingzadel is het zwaarste en sterkste zadel uit de westernsport. Niet vreemd dat het sterk moet zijn omdat het gebruikt wordt in het onderdeel roping en het mogelijk moet zijn om er een gevangen stier aan te kunnen vastbinden. Kenmerkend van dit soort zadel is de korte stevige knop knop aan de voorzijde waaraan een gevangen stier kan worden vastgebonden of een lasso aan moet kunnen blijven hangen tijdens de galop.

Showzadel (Tex Tan)Showzadel

Soort zadel: Westernzadel
Dit is het meest “uitsloverige” zadel uit de westernriding. Zoals de naam al zegt is het bedoeld voor shows en parades. Het zadel zit boordevol versieringen en ornamenten en is vooral bedoeld om op te vallen. Comfort en gebruiksgemak zijn geen eerste prioriteit. Dit soort showzadels worden vaak op bestelling gemaakt naar de smaak en wensen van de ruiter.

Trailzadel (Crates)Trailzadel

Soort zadel: Westernzadel, Veelzijdigeidszadel
Het trailzadel is een westernzadel dat voor het onderdeel trail wordt gebruikt. Het is een zadel dat comfortabel moet zijn voor paard en ruiter in verschillende omstandigheden. Eigenlijk is dit het veelzijdigheidszadel van de westernriding.

Gerelateerde Informatie:
> Paardentuig – Harnachement