Valse Knik Paardrijden Voorkomen Uitleg Tips Informatie

Valse Knik Paardrijden Voorkomen Uitleg Tips Informatie. Wat is een valse knik? Hoe kun je een valse knik paardrijden voorkomen? En waarom is een valse knik bij paardrijden niet goed? 

Valse Knik Paardrijden Voorkomen Uitleg Tips Informatie

Jolien Dalenberg (Paardenfeest) gaat in deze blog uitgebreid in op de valse knik paardrijden. Hoe en waarom je de valse knik beter kunt voorkomen en waardoor de valse knik veroorzaakt wordt. Uiteraard geeft ze ook tips en uitleg wat je kunt doen om de valse knik tijdens het paardrijden kunt voorkomen…lees de uitgebreide blog >

Valse Knik Paardrijden Voorkomen

Wat is een valse knik paardrijden precies?

De foto aan de rechterzijde laat precies zien wat een valse knik is. Ter hoogte van de gele pijl, zit de tweede halswervel. Je ziet dat die overduidelijk het hoogste punt is van de hals. Dit punt komt zelfs een beetje naar boven. Dit noem je een valse knik. Het stuk achter de oren zou eigenlijk het hoogste punt moeten zijn. Maar is dit dus niet. Bij de oranje pijl, kun je zien dat er als het ware een deuk zit in de bespiering. Naast een “gat” in de halsspieren, zie je rechts naast de pijl ook een deukje voor de schoft.

Waarom is goed een valse knik paardrijden te voorkomen?

Een valse knik is oncomfortabel voor het paard. Hij kan zijn omgeving minder goed zien omdat zijn kin te veel naar zijn borst is getrokken. Zijn blikveld is te veel naar de grond gericht en hij kan dus niet goed om zich heen kijken. Ook de luchtpijp komt in een scherpe hoek te staan waardoor hij minder vrij kan ademhalen. En het allerbelangrijkste waarom het goed is om een valse knik te voorkomen: het kan serieuze schade aan het paardenlijf veroorzaken.

Hoe ontstaat een valse knik?

De vraag is natuurlijk altijd, wat was er eerst? De valse knik of is de valse knik ontstaan door een andere oorzaak. Er kunnen heel wat verschillende redenen zijn waardoor een paard met een valse knik loopt. En voordat je er mee aan de slag gaat is het zeer verstandig om de oorzaak van het ontstaan van de valse knik te achterhalen. Het is heel vaak het gevolg van verkeerde manier van trainen, waarbij het paard uit balans is en er te veel met terugwerkende hand wordt gereden. Uitgebreide informatie over de valse knik en de oorzaken kun je lezen in de uitgebreide blog over valse knik van Jolien Dalenberg >

Bijpassende Informatie