Paard is Boos met Opzadelen en Aansingelen

Paard is Boos met Opzadelen en Aansingelen

Paard is Boos met Opzadelen en Aansingelen. Een paard wat niet blij is als jij hem op zadelt of aan singelt, heeft daar doorgaans echt een reden voor! Sommige paarden zijn nog redelijk beschaaft als ze dit laten merken. Anderen veranderen in ware furies. In beide gevallen is de kans heel groot dat je paard je iets te vertellen heeft.

Paard is Boos met Opzadelen en Aansingelen

Jolien Dalenberg (Paardenfeest.com)Blog geschreven door Jolien Dalenberg
(Paardenfeest.com)

Waar herken je een paard aan dat boos is met opzadelen en aansingelen?

Het paard kan hier heel subtiel in zijn. Een keer een zwiepje met de staart, een kleine rilling met de huid. Ogen die gaan staren, een mond die wordt samengeknepen. Billen die samentrekken als je het zadel op legt of de singel aan wilt trekken. Zijn hoofd altijd weg draaien als je het dekje op wilt leggen, of met het zadel aan komt. Zichzelf opblazen, zodat je de singel niet kunt aantrekken. Het kan ook wat duidelijker. Zijn oren plat in zijn nek leggen bijvoorbeeld. Of (dreigen te) bijten of schoppen als je aan singelt of het zadel op wilt leggen. Sommige paarden drukken hun eigenaar zelfs plat. Misschien loopt je paard wel weg als je met zijn harnachement aan komt, als hij de kans staat.

Paard is boos met opzadelen en aansingelen. Wat kunnen mogelijke oorzaken zijn?

Een aantal oorzaken kan ervoor zorgen dat je paard boos is met opzadelen of aansingelen. Je paard kan je proberen te vertellen dat het zadel niet (meer) past. Zeker bij jonge paarden, of andere paarden van wie het lijf erg is veranderd, kan het voorkomen dat een zadel niet meer goed past. Het kan gaan knellen, of juist te ruim worden. En het kan ook zo zijn dat het nooit goed gepast heeft. Zeker als er nooit goed gekeken is of de boom (de kern van je zadel) wel geschikt is voor jouw paard, zou dit de oorzaak kunnen zijn. Dit is natuurlijk bij een boomloos zadel niet zo. Maar boomloos of niet, het zadel moet passen!

Het kan ook zijn dat je paard pijn heeft in zijn lijf. Paarden met pijnlijke rug of ribben, reageren heel vaak boos op het aansingelen. De oorzaak kan liggen in de spieren, maar ook wervels of gewrichten kunnen pijn doen en boosheid veroorzaken. Paarden met gevoelige borststpieren, kunnen ook boos worden met aansingelen. De pectoralis profundus kan bijvoorbeeld opspelen. Dit is de diepe borstspier die net onder de singel door loopt. In deze gevallen reageert het paard direct op de pijn. In andere gevallen kan het zijn dat het paard heel goed heeft leren associëren. Het heeft misschien niet direct pijn van het zadel of de singel, maar weet dat er daarna iets komt wat hem ongemak bezorgd. Dat kan voortkomen uit pijn elders in het lijf, maar ook door bijvoorbeeld een ruiter die hem dusdanig in de weg zit, waardoor rijden geen pretje is voor het paard.

Wat kun je doen als je paard boos is bij opzadelen en aansingelen?

Heb jij een boos en zuur paard bij het opzadelen of aansingelen? Dan is er een aantal dingen dat je kunt doen. En vaak zul je een combinatie van meerdere dingen nodig hebben. In het meest ideale geval heb je een team van professionals om je heen die met elkaar kunnen samen werken en zo de beste zorg aan je paard kunnen bieden. Wie zou je in er in dit geval bij kunnen halen?

Allereerst een goede zadelmaker. Je hoeft echt niet per se een nieuw zadel. Maar als je met een boomzadel rijdt, moet een zadelmaker wel weten welke boom er in dat zadel zit. Die bepaalt namelijk voor een groot deel of het zadel past. Verder kan de zadelmaker beoordelen of de conditie van het zadel ok is, of hij goed ligt op je paard, de druk verdeeld en nergens knelt. En, ook niet onbelangrijk, of jij er goed in zit.

Ten tweede kun je met je instructeur overleggen of jij een mogelijke stoorzender bent op je paard. Zit je recht? Blokkeer je jouw paard niet onbedoeld in je hand? Kun je licht zitten? Of plof je steeds neer in het zadel?

Tot slot is het zinvol om je paard te laten nakijken. Je kunt hiervoor bij verschillende hulpverleners terecht. Denk aan een dierenfysiotherapeut, paardenmasseur, osteopaat of chiropractor. Van belang is, dat wie er ook komt, hij of zij een goede analyse van je paard maakt, zowel op stand als in beweging. Check vooraf altijd de kwalificaties of opleidingen van zo iemand, en vraag eventueel om referenties.

Jolien Dalenberg PaardenfeestPaardenmassage door Jolien Dalenberg

Het inschakelen van een dierenarts of fysiotherapeut kan een kostbare zaak zijn. Sommige problemen zijn al prima aan te pakken met een goede paardenmassage. Bij Jolien Dalenberg (Paardenfeest.com), kun je terecht voor een paardenmassage. Ook is het mogelijk om een workshop paardenmassage te volgen op jouw stal of manege zodat je zelf een idee krijgt van wat paardenmassage inhoudt.

Bijpassende Informatie en Advies