Koosje Paardenboeken van Yvonne Kroonenberg

Koosje Paardenboeken van Yvonne Kroonenberg

De paardenboekenserie Koosje door Yvonne Kroonenberg

Yvonne Kroonenberg heeft een aantal Koosje paardenboeken geschreven voor kinderen. De boeken over Koosje zijn daar voorbeelden van. Koosje PaardenboekenHet is een serie van vijf boeken met Koosje in de hoofdrol. Koosje is een wat teruggetrokken, verlegen meisje, met een grote liefde voor paarden. De boeken zullen voor menig (manege) ruiter erg herkenbaar zijn. Het telkens uitkijken naar de dag waarop je paardrijles hebt, hele dagen doorbrengen tussen de paarden, helpen op de manege, het hebben van een lievelingspaard, hoe verschrikkelijk het is als dat paard er ineens niet meer is, de vriendschappen die op een manege kunnen ontstaan, maar ook hoe paardenmeisjes soms best gemeen tegen elkaar kunnen zijn. In de vijf boeken kun je lezen over Koosjes avonturen op de manege, maar ook over hoe ze opgroeit, en waar ze als opgroeiende puber tegenaan loopt. Koosje zit in het eerste boek nog op de basisschool, groep acht. In de daaropvolgende boeken zit zij op de middelbare (Montessori) school. Hieronder vind je de titels van de boeken over Koosje, inclusief verschijningsdatum en samenvatting.

  • Koosje (1989) deel 1
  • Koosje in de Stallen (1992) deel 2
  • Een paardenvriendin voor Koosje (1994) deel 3
  • Koosje en het verwaarloosde paard (1999) deel 4
  • Wie redt de manege, Koosje? (2004) deel 5

Mijn mening over de Koosje boeken

Wat mij betreft is de paardenboekenserie over Koosje een van de leukste paardenboeken die er zijn. De herkenning was voor mij als kind erg groot: net als Koosje keek ik ook uit naar die ene dag in de week, bleef ik zo lang mogelijk op stal, hielp andere kinderen (en volwassenen) die hulp konden gebruiken, had ik er vriendinnen, maar ervoer ook hoe kattig paardenkinderen soms kunnen zijn. Yvonne Kroonenberg heeft een fijne manier van schrijven: veel dialogen, heldere zinnen en haar personages zijn levendig en “echt”, met allemaal hun leuke en minder leuke kanten. Prettig is ook ze blijkbaar zelf ook wel enig verstand van paarden heeft, waardoor de termen die worden gebruikt, en de dingen die voorvallen op de manege, overeenkomen met hoe het echt kan zijn. Voor lezers die niet zoveel met paarden hebben, zou dit een belemmering kunnen zijn, omdat de termen niet echt uitgelegd worden. Behalve in het eerste boek, waar de lezer samen met Koosje min of meer leert over de paardentaal.

Koosje Paardenboeken van Yvonne Kroonenberg Kopen

Helaas zijn de meeste delen van de Koosje paardenboeken van Yvonne Kroonenberg niet meer nieuw te koop. Je zult dus op zoek moeten naar 2e hands boeken. Misschien kun je er een aantal vinden door op de onderstaande link te klikken. Ook is hier de nieuwste serie paardenboeken van Yvonne Kroonenberg te vinden.
…Overzicht van  boeken van Yvonne Kroonenberg >

Koosje in de Stallen (1992)
De zomervakantie breekt aan. Koosje, Jip en hun ouders gaan naar Menorca. Althans, dat is het plan, totdat haar vader Frank een ongeluk krijgt en een poos in het ziekenhuis moet blijven.  Koosje is Koosje-in-de-stallen-Yvonne-Kroonenberger niet eens heel rouwig om, nu kan ze lekker veel en vaak naar de manege. Koosjes vriendin Marcia is wel op vakantie, maar desalniettemin vermaakt Koosje zich uitstekend op de manege. Ze is er bijna dagelijks te vinden om in de stallen te helpen. Dan komt er een nieuw meisje in de les: Ciska. Ciska is nogal verwend, heeft altijd een eigen pony gehad, maar die heeft ze verreden. Ze is erg ruw naar de paarden, en stelt zich naar Koosje ook nogal dwingend op. Koosje zit niet op Ciska’s gezelschap te wachten, maar weet ook niet goed hoe ze van haar af komt. Tijdens een uitstapje met Ciska bij een paardenvriendin, valt Koosje van een paard. Hierdoor durft ze niet meer te rijden.

Louis, Koosjes instructeur, vraagt of ze wil assisteren op een ponykamp van bevriende manege. Ze hoeft niet te rijden, maar wel helpen met allerlei klusjes rondom de paarden. Koosje krijgt toestemming van haar ouders en gaat een week op kamp. Daar ontdekt ze dat er overal “Ciska’s” zijn, maar ook dat er leuke paardenmeiden zijn.

Productinformatie over Koosje in de Stallen
Genre: Kinderboek paarden
Taal: Nederlands
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Uitgeverij: Piramide
Trefwoorden: Paardenboeken, kinderboeken, paarden, manege

Een paardenvriendin voor Koosje (1994)
Na de zomervakantie breekt een heel nieuwe periode aan voor Koosje: ze gaat voor het eerst naar de middelbare school. Ze zal het zonder de steun van haar beste vriendin Marcia moeten doen, die gaat naar een andere school. Tot haar grote schrik, komt Koosje wel Een-paardenvriendin-voor-Koosje Yvonne Kroonenbergeen bekende tegen op de nieuwe school: Ciska. Ze zitten zelfs bij elkaar in de klas! Ciska heeft zich duidelijk tegen Koosje gekeerd en probeert haar te raken met allerlei steken onder water, roddelen en klasgenootjes tegen haar op te zetten. Koosje probeert zich er zo min mogelijk van aan te trekken, en sluit zich wat af voor de andere kinderen in de klas, zelfs als er een paar meisjes van paarden blijkt te houden. Ze gaan met Ciska om, en vrienden van Ciska, zijn geen vrienden van Koosje, zo besluit ze. Twee meisjes, Annemie en Linda, blijken te rijden op de manege waar Koosje heeft geassisteerd op ponykamp. Het andere meisje, Kathelijn, heeft een eigen paard bij Koosje op de manege. Koosje kan maar moeilijk hoogte van haar krijgen.

Ciska krijgt van haar vader een paard, ze kiest een paard uit van de manege en tot Koosjes grote schrik en verdriet wordt dat Rozijn, Koosjes lievelingspaard. Niemand die er iets aan kan doen, ook Louis niet, ze zal zich er bij neer moeten leggen en toezien hoe Ciska van de vrolijke, opgewekte merrie, een zuur en verreden paard maakt. Gelukkig zijn er ook leuke dingen. Koosje mag samen met Marcia assisteren in de ponylessen, Linda en Annemie blijken toch niet zo vervelend te zijn als Koosje eerst dacht en ze raakt ook nog bevriend met Daan, een jongen uit haar klas. Het meest verrast is Koosje nog wel door Kathelijn, die steeds meer naar Koosje en steeds minder naar Ciska toe trekt. Naast Marcia, heeft Koosje ineens een paar echte paardenvriendinnen er bij.

Productinformatie over Een paardenvriendin voor Koosje
Genre: Kinderboek paarden
Taal: Nederlands
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Uitgeverij: Piramide
Trefwoorden: Paardenboeken, kinderboeken, paarden, manege

Koosje en het verwaarloosde paard (1999)
Op de manege komt een nieuw paard: Amadeo. Hij is verwaarloosd, bang en daardoor onberekenbaar. Louis gaat met hem aan het werk, om er weer een benaderbaar paard van te maken. Koosje is mateloos geïnteresseerd in hoe hij dit doet, maar Louis wil bij dit karwei niet te veel pottenkijkers en daarom houdt hij zich vooral in
Koosje-en-het-verwaarloosde paard Yvonne Kroonenbergde vroege ochtenduren bezig met Amadeo. Als alle paardenmeisjes, en dus ook Koosje, naar school moeten. Koosje is echter voor geen gat te vangen, en riskeert een strafweek door ’s ochtends vroeg stiekem naar de manege te gaan, zich te verstoppen achter de hooibalen om zo Louis en Amadeo te kunnen gadeslaan. Zelfs Marcia neemt ze niet mee met deze onderneming. Het loopt alleen heel anders dan verwacht. Amadeo schrikt en verwond Louis dusdanig dat die buiten bewustzijn raakt. Koosje weet niets anders te doen dan Amadeo weg te lokken bij Louis, ze slaagt er in hem te pakken en blijft rondjes lopen, tot uiteindelijk de moeder van Kathelijn haar vindt.

Louis moet het ziekenhuis in, waardoor er nogal wat veranderd op de manege. Er komt een nieuwe instructeur om hem te vervangen, Tineke. De meningen zijn nogal over haar verdeeld: de een vindt het heerlijk zoals ze les geeft, de ander (waaronder Koosje) vindt dat het veel te snel gaat en er geen tijd is om te voelen wat er nu gebeurt met paard en ruiter. De moeder van Kathelijn gaat op haar manier verder met Amadeo. Dit doet ze samen met Kathelijn, Marcia en Koosje. Door zachte aanrakingen proberen ze contact te maken met Amadeo. Eerst lijkt er niet veel te gebeuren, maar gaandeweg wordt het paard toch toeschietelijker en meer benaderbaar. Louis heeft echter wel wat moeite met het feit dat drie meisjes “zijn” werk doen…

Productinformatie over Koosje en het verwaarloosde paard
Genre: Kinderboek paarden
Taal: Nederlands
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Uitgeverij: Piramide
Trefwoorden: Paardenboeken, kinderboeken, paarden, manege

Wie redt de manege, Koosje? (2004)
Louis is na zijn ongeluk met Amadeo nog steeds niet in staat om zijn manegewerk weer op te pakken. De nieuwe instructrice, Tineke, blijft voorlopig nog. En die houdt er een heel andere aanpak op na Wie-redt-de-manege-Koosje? Yvonne Kroonenbergdan Louis. Er gebeuren veel vaker vervelende dingen in de lessen met paarden die te lastig zijn voor hun ruiters, de zadelkamer en de stallen worden meer en meer een zooitje. Alle rust en orde lijkt verdwenen. Koosje doet haar uiterste best om te doen wat ze kan, om het nog netjes te houden op stal, maar dat is niet eenvoudig. En dan is er ook nog Kim, een meisje dat hele dagen op de manege te vinden is en erg aan Koosje plakt. Als je haar verhalen moet geloven, is Kim de meest fantastische paardenmeid ooit, maar in de praktijk is ze eerder bang voor paarden dan er bedreven mee.

Ciska heeft een nieuwe pony, Bonny Boy, die ze deelt met een ander meisje van de manege. Als Ciska geen tijd en zin heeft om iets met haar pony te doen, strikt ze Kim. Zonder te checken of dit wel zo’n goed idee is. Op het paard blijkt Kim ook nog maar weinig ervaren en als de moeder van Kathelijn niet in de buurt was geweest, waren er beslist grotere ongelukken gebeurd. Ciska probeert Kim haar eigen fouten in de schoenen te schuiven, maar daar steekt Koosje uiteindelijk een stokje voor.

Productinformatie over Wie redt de manege, Koosje?
Genre: Kinderboek paarden
Taal: Nederlands
Schrijver: Yvonne Kroonenberg
Uitgeverij: Piramide
Trefwoorden: Paardenboeken, kinderboeken, paarden, manege