Hoe ik een goede pensionstal vond

Mijn paard kreeg ik als tweejarige mee naar huis. Hij was opgegroeid bij een kleinschalige fokker in Drenthe, samen met zijn nagenoeg even oude halfbroertje. Terugkijkend, vraag ik me wel eens af of dat een ideale situatie was. Paardengedrag vanuit een kudde, heeft hij zo op jonge leeftijd niet echt geleerd. Geen ouder paard, dat hem eens op zijn plek zette, maar gelukkig wel altijd een vriendje, om lekker mee te spelen.

Vanuit het rustige Drenthe, nam ik hem mee naar het toch wat drukkere Utrecht. En daar ergens in de buurt ben ik gaan zoeken naar een stal. Dat was nog niet zo eenvoudig, omdat hij toen nog hengst was, daar zat niet elke stal op te wachten. Het was (en is) mijn eerste eigen paard, veel ervaring met allerlei dingen naast rijden, had ik niet. Een typisch geval van een leerweg

Mijn eerste checklist

  • Regelmatig voeren
  • Goed bereikbaar, ook (of beter gezegd juist) tijdens de spits
  • Paddocks aanwezig
  • Een binnenbak
  • Betaalbaar
  • En als laatste, maar eigenlijk voor mij een van de belangrijkste “eisen”: een stal met kennis van paarden, omdat ik wel in zag, dat ik nog best wel wat te leren had, met mijn jonge, niet ingereden paard, die wel wat in handen was geweest, maar nog ontzettend veel moest leren.

Uiteindelijk vond ik een stal, die aan bovenstaande voldeed en waar mijn (toen nog) hengst ook welkom was. Doorslaggevend was voor mij dat toen ik ging kijken, er net een jong paard ingereden werd, op een prettige manier. Ik heb er een heel fijne tijd gehad en ontzettend veel mogen leren.

Toch gingen er ook wat dingen knagen. Mijn paard stond nog best veel op stal, en er was weinig mogelijkheid tot kuddevorming. Naar aanleiding hiervan ben ik verder op zoek gegaan naar een ander plekje. In tegenstelling tot mijn eerste zoektocht naar een stal, had ik nu wel een aantal jaar ervaring met het houden van een paard, en was mijn eisenlijst wat uitgebreider en meer gefundeerd. Op basis hiervan heb ik een checklist met vragen en overwegingen gemaakt waar je aan kunt denken als je op zoek bent naar een plek om je paard te stallen.

De keuze is namelijk enorm, van enkel een weide met schuilstal, tot een luxe complex met alle denkbare faciliteiten, Paddock Paradise of Hitaktief en alle tussenliggende combinaties en mogelijkheden.