Goed Zorgen voor Je Paard Advies Tips

Goed Zorgen voor Je Paard Advies Tips

Goed Zorgen voor Je Paard Advies Tips. Mijn paard is echt een van mijn beste vrienden. Een maatje, eerlijk, helemaal zichzelf met een eigen persoonlijkheid. Ik beleef zo veel plezier aan hem. Hij helpt me ongelofelijk om in het NU te zijn. Om mindful bezig te zijn. Om me te verbinden met de natuur. Door zijn blik te volgen, of door te proberen te horen wat hij hoort. De wereld door zijn ogen zien. Proberen mee te voelen als hij iets opmerkt.  Maar ook door te rijden. Ik wil graag dat hij soepel en blij door de bak gaat met mij. En ik vraag mezelf heel vaak af: vindt HIJ dat wel leuk? Beleeft hij wel plezier aan samen zijn met mij? Tuurlijk is hij blij als ik hem zijn bak met wortelen en kruiden breng. Die lust hij graag. Maar vindt hij het ook leuk om samen te wandelen? Hoe vindt hij het als ik op zijn rug klim en van alles van hem wil?

Goed Zorgen voor Je Paard

Waarom Goed Zorgen voor Je Paard?

Door mijn opleiding sportmassage voor paarden, heb ik veel geleerd (en leer ik nog steeds) over hoe het paard bio-mechanisch in elkaar zit. Hoe het skelet in elkaar zit. Hoe je spieren kunt opbouwen, welke spieren belangrijk zijn voor een paard als je er op zit. Maar ook dat een paard eigenlijk nooit weigert iets te doen, anders dan uit ongemak of een disfunctioneren van iets in zijn lijf. Dat kan van alles zijn; spieren, wervels, organen, hormonen, iets neurologisch. Ik ben er heilig van overtuigt, dat een paard nooit iets doet om te klieren, om jou een hak te zetten. Ik geloof dat blessures zelden alleen maar dikke pech zijn. En mijn paard heeft er best een aantal gehad en flinke ook. Peesblessures bijvoorbeeld. Die dingen zijn zo ongelofelijk sterk, en hij heeft al drie keer een blessure aan pees gehad. Dat is geen pech meer, weet ik nu.

Hoe Kun Je Goed Zorgen voor Je Paard?

Ik kan de tijd niet meer terug draaien. Want als ik dat kon, man, ik zou een aantal cruciale dingen heel, heel anders doen. Ik zou er bijvoorbeeld pas later op zijn gegaan (ik heb hem zelf ingereden toen hij drie was), ik zou me verdiept hebben in hoe ik hem onbelast vanaf de grond sterker zou kunnen maken. Want begrijp me niet verkeerd, dankzij mijn opleiding zie ik ook dat het wél goed is om ook een jong paard te trainen en bewegen. Ook rijden is zeker niet verkeerd. De manier waarop, is dan wel van belang. Ik zou ook, als ik terug kon in de tijd, eerder zoeken naar een stal die beter paste bij zijn behoeftes. Een plek waar hij meer naar buiten kon. Hij heeft in zijn jonge jaren veel binnen gestaan (vooral in de winter/herfst) en als hij buiten in de paddock kwam, was hij vaak zo druk, dat hij als een idioot ging rennen en bokken. Op dat kleine stukje. Nu weet ik wat voor enorme krachten die pezen, banden en spieren te verduren hebben gehad met al dat rennen, draaien, vliegen en bokken. Mogelijk ligt daar wel een belangrijke oorzaak voor die vele peesblessures. En misschien ook niet. Maar een feit was dat hij vaak te veel wilde in de paar uur die hij buiten kwam: energie kwijt raken, spelen, genieten van het buiten zijn, spelen met vriendjes. Ik zou ook veel meer tijd besteden aan samen werken. Aan werken aan mezelf, zorgen dat ik een betrouwbaar ankerpunt voor hem ben, zodat hij in voor hem spannende situaties, zich toch veilig kan voelen.

Nakijken door een dierfysiotherapeut en zelf masseren

Bazook-dierfysiotherapeut
Ontspannen bij de fysio

Allemaal dingen die ik in het verleden niet meer anders kan doen. Maar die me wel op het pad hebben gebracht om te onderzoeken hoe ik het beste voor mijn grote vriend kan zorgen. Eén van de dingen die ik nu regelmatig doe, is hem laten nakijken door een dierfysiotherapeut. Een fysiotherapeut die speciaal is opgeleid tot fysiotherapeut voor paarden (en honden). Zelf probeer ik hem eens per week te masseren. Zo spoor ik ongemakken of pijnlijkheden op. Een fysio voor paarden gaat daarin nog een stap verder. Zij kan ook bijvoorbeeld ook de wervelkolom beïnvloeden. Bovendien, heeft ze veeeeel meer kennis en ervaring dan ik en kan me er ook op wijzen wanneer het zinvol is om naar een dierenarts te gaan. Zodat ik niet meer zo lang door modder op een manier die niet gezond is, met alle gevolgen van dien. Bovendien geeft ze zinvol trainingsadvies, waar ik mee aan de slag kan.

Als Je Goed Luistert naar Je Paard Kun Je Veel Problemen Voorkomen

Waarom ik dit schrijf? Omdat goed zorgen voor je paard, net als voor mij, ook voor jou belangrijk is. Ik hoop je te inspireren goed te luisteren naar je paard.  En naar je eigen gevoel. Wees ook eerlijk. Soms wil je zo graag rijden, maar wil je paard dat ook. Wil zijn lijf dat ook?  Hoe gaat het écht met hem? Zie je alle signalen? Een zwiepje met de staart bij het aansingelen? Een bokje bij het aangalopperen? Moeilijk uit de stal komen? Een oor naar achteren als je een bepaalde hulp geeft? Een verstrakking in het lijf bij een bepaalde oefening? Een stap opzij als je met zadel of hoofdstel aan komt? Ik weet zeker dat iedereen het allerbeste wil voor zijn of haar paard. Iedereen wil het liefst een vrolijk, gezond en fit paard. Maar omdat we er dingen mee doen, waar ze eigenlijk niet voor gemaakt zijn, denk ik dat we het onze paarden verplicht zijn om er zo goed mogelijk voor te zorgen. En er goed voor zorgen, bij mij gaat dat aan de hand van voortschrijdend inzicht. Ik probeer niet te veel terug te kijken. Ik kijk enkel naar het verleden om de lessen die ik daar heb geleerd, mee te nemen. Ik zoek elke keer naar de best mogelijke hoefsmid, tandarts, fysio, instructeur, huisvesting, etc. Zo goed, als ik op dat moment kan. Het kan heel goed zijn, dat ik over een jaar moet terug komen op keuzes die ik nu maak. Omdat ze toch niet zo goed bleken te zijn. Of niet méér goed. Leer van wat er op je pad komt, vertrouw op jezelf, luister naar je paard en groei. Groei samen. Soms is het enorm pijnlijk, omdat je dingen hebt gedaan die nu niet meer ok voelen. Vergeef jezelf en doe het anders. Dat is mijn verlangen voor mijn paard en mij. En ik hoop heel erg dat dat voor heel veel paardeneigenaren geldt.