Flemen Leren Vrijheidsdressuur Oefening

Flemen Leren Vrijheidsdressuur Oefening Tips en Advies. Flemen is een heel mooi basis “kunstje” uit de Vrijheidsdressuur. Het is een oefening die fysiek niet belastend is voor het paard. En mocht jullie communicatie nog niet helemaal helder zijn en je paard nog de neiging hebben om zijn trucjes uit de kast te halen in de hoop snoepjes te krijgen, dan is het niet zo’n ramp als je paard te pas en te onpas gaat flemen. Anders bijvoorbeeld dan met de jambette (het voetje geven) of het steigeren. Zelfs een paard wat constant ongevraagd gaat “Nee schudden”, is al niet zo wenselijk. Flemen is wat dat betreft een uitstekende oefening om je eigen vaardigheden en die van je paard te trainen.

Jolien Dalenberg (Paardenfeest.com)Blog geschreven door Jolien Dalenberg
(Paardenfeest.com)

Flemen Leren Vrijheidsdressuur Oefening

Wat heel belangrijk is als je jouw paard wilt leren flemen, is jouw eigen timing. In het begin ben je blij met elk wiebeltje met de neus. Je wilt hem leren dat als hij zijn bovenlip beweegt, dat de juiste richting is. Hieronder kun je stap voor stap lezen hoe je de oefening aan kunt leren.

Hoe kun je een paard leren flemen?

Flemen leren kun je op twee manieren voor elkaar krijgen. De eerste is door je paard iets vreemds te laten ruiken. De tweede manier is door zijn neus door middel van een brokje omhoog te lokken.

Methode 1: Je paard flemen leren door iets geks te laten ruiken

Stap 1: Zorg dat je iets hebt wat vreemd ruikt voor je paard. Sommige paarden reageren op shampoo, parfum of mest van vreemde paarden. Haring schijnt bijzonder goed te werken en ook nog eens gezond te zijn voor je paard. Maar de meeste mensen zullen geen haring mee naar stal nemen 😉 .

Flemen Leren met een Rare GeurStap 2: Houdt de vreemde geur voor de neus van je paard. Let op, smeer het nooit óp de neus. Als je paard er een verschrikkelijke afkeer van heeft, zit hij de hele tijd met die vervelende geur waar hij niet vanaf komt. Gebruik een woord, zoals “fleem” of “lach” (of iets heel anders, wat jij wil!).

Flemen Leren BeloningStap 3: Timing! Zodra je paard fleemt, laat je je brug horen. Dat kan een clicker zijn, een tongklik, een enthousiast “goed zo”. Als het voor je paard maar een duidelijk, onmiskenbaar signaal is.

Stap 4: Herhalen, zodat je paard de kans heeft de link te leggen tussen “flemen” en de brug. Probeer ook toe te werken naar je hand gebaar dat je wilt gebruiken voor het flemen. Meestal is dat 1 vinger in de lucht, zoals je dat vroeger deed als je in de klas je vinger op stak. Houdt de geur daarom steeds iets verder van het paard af, liefst al met 1 vinger in de lucht. Als je paard het nog niet op pikt, ga je steeds weer wat dichterbij.

Wat kan er mis gaan bij het je paard flemen leren met een geur en hoe los je dat op?

Het paard vindt je geur niet meer interessant.

Als je paard de geur niet meer boeiend vindt, zal hij niet meer gaan flemen. Dan wordt herhalen met deze geur erg lastig. Je kunt voor een andere geur kiezen, of over gaan op de methode van het brokje.

Het paard snapt je brug nog niet

Omdat flemen vaak een van de eerste oefeningen is die je gaat doen als je begint met Vrijheidsdressuur, kan het zijn, dat hij de brug nog niet begrijpt. Dat maakt het voor het paard nog wat lastiger, want hij moet dus eigenlijk twee dingen leren. Ten eerste wat de brug betekent, en ten tweede dat hij zijn bovenlip moet optillen op jouw vraag. Geduld is belangrijk. Goed naar je paard blijven kijken, of hij nog wel gemotiveerd is. Voedselweigeren en het toucheren (iets aanraken op jouw vraag) zijn handige oefeningen om de brug nog wat beter te bevestigen.

Methode 2: Flemen leren door een brokje voor zijn neus te houden

Flemen Leren met een BrokjeStap 1: Ga aan de zijkant van het paard staan. Houd een brokje tussen je vingers. Als je er voor kiest om als gebaar je vinger op te steken, houd het brokje dan tussen duim en middelvinger. Dan heb je je wijsvinger alvast vrij om in de lucht te steken.

Stap 2: Vraag “fleem” of “lach”. Houd het brokje vlakbij zijn neus. Je kunt hem als het moet ook even aanraken op de neus met het brokje. Je paard zal als het goed is zijn best gaan doen om dat brokje te pakken te krijgen en zijn lip bewegen. Zodra hij dat doet, laat je je brug horen.

Flemen Leren op AfstandStap 3: Probeer je hand iets verder van de neus af te houden, met je wijsvinger in de lucht. Geef je paard tijd om na te denken. De meeste paarden zullen dit niet direct snappen. Breng het brokje weer dichter bij de neus, net zolang tot de bovenlip weer beweegt.

Stap 4: Begin zodra je paard het een beetje begint te begrijpen de afstand tussen jou en het paard steeds wat meer te vergroten. Uiteindelijk wil je misschien wel vanaf een paar meter je paard kunnen vragen om te flemen. In het begin ben je blij met een klein wiebeltje, uiteindelijk ga je alleen de grotere bewegingen belonen.

Wat kan er mis gaan bij je paard leren flemen met een brokje?

Het voordeel ten opzichte van je paard leren flemen met een brokje, is dat ze hier niet zo snel op zullen zijn uitgekeken. Je kunt dus wat vaker herhalen. Het nadeel is dat je eerst heel klein begint. En er zijn nog wat andere valkuilen. Bedenk je dat je paard niet stout of vervelend is, hij doet gewoon dat waarvan hij denkt dat het goed is. Hij kiest de oplossing die het snelst een brokje oplevert. Dus aan jou de taak om er voor te zorgen dat hij de weg kiest die jij voor ogen hebt!

Het paard hapt alleen maar naar het brokje

Sommige paarden gaan niet flemen, maar happen gewoon het brokje uit je hand. Zorg er voor dat hij niet de kans krijgt het brokje te ontfutselen. En beloon dat al helemaal niet. Zorg er voor dat je éérst je brug laat horen, en pas daarná krijgt je paard een brokje.

Het paard komt je ruimte in of vouwt zijn hals dubbel naar je toe om maar bij het brokje te pakken

Het paard snapt in het begin natuurlijk niet dat je wil dat hij fleemt. Hij denkt dat je hem een brokje voor houdt wat hij moet pakken. Sommige paarden gaan dan steeds dichter naar het brokje toe. Veel mensen trekken hun hand dan weg. Vaak naar zichzelf toe. En wat doet het paard dan? Die volgt gewoon je hand. Met als gevolg dat hij steeds meer in je ruimte komt. Je kunt jezelf en het paard helpen, door met je vrije hand, het hoofd wat van je af te houden. Bij sommige paarden werkt het heel goed als je het halster echt vast pakt, maar andere paarden vinden dit alleen maar irritant. Dan duw je het hoofd gewoon terug. Het kan ook helpen om wat meer schuin voor het paard te gaan staan, in plaats van naast hem. Ga echter nooit recht voor het paard staan, je wilt tenslotte geen kopstoot.

Het paard tilt de lip niet op

Wees tevreden met nog minder. Een beweging van de neus is al goed. Je kunt ook een beetje met het brokje in de bovenlip prikken. Of je pakt een wat langer stukje eten, zoals een wortel of groter paardensnoepje. Dat kan net het zetje zijn wat het paard nodig heeft!

Jolien Dalenberg PaardenfeestLes of Workshops Vrijheidsdressuur door Jolien Dalenberg

Je kunt ook vrijheidsdressuur les krijgen, waaronder flemen leren, van Jolien Dalenberg. Ze kan je helpen de eerste stappen te zetten en samen met jou de eerste vrijheidsdressuur oefeningen doen. Ook is het mogelijk om met stalgenoten een Vrijheidsdressuur Workshop op locatie te volgen. Wil je meer weten! Neem gerust contact op. Je kunt bellen of met Jolien Dalenberg om te kijken wat de mogelijkheden en prijzen zijn. Ook kun je meer informatie vinden op de website en op Facebook.

Bijpassende Informatie over Vrijheidsdressuur