Voetje Geven Paard Leren Vrijheidsdressuur Oefening

Voetje Geven Paard Leren Vrijheidsdressuur Oefening Tips en Advies. Als je paard op jouw verzoek voetje kan geven, is dat heel fijn. Het is namelijk een voorbereiding op heel veel andere oefeningen. Bijvoorbeeld de spagaat, jambette en berggeit.

Voetje Geven Paard Leren Vrijheidsdressuur Oefening

Op zichzelf lijkt het voetje geven paard leren niet zo’n bijzondere vrijheidsdressuur oefening, maar hij is ontzettend waardevol. Het is bijna letterlijk een opstapje naar wat moeilijkere vrijheidsdressuur oefeningen. Je kunt beginnen je paard te leren dat hij een voetje op moet tillen. Maar je kunt ook al trainen dat hij het voetje langer omhoog houdt. Daar heb je straks bij bijvoorbeeld je jambette veel profijt van. Daarnaast is het een fijne oefening om het lichaamsbewustzijn van je paard te trainen. Vooral met betrekking tot de achterbenen. Er zijn paarden die zich niet zo bewust zijn van hun achterbenen. Door deze oefening regelmatig mee te pakken, kun je hier aan werken.

Voetje Geven Paard Leren

Voetje Geven Paard Leren in Stappen

Bij het voetje geven paard leren begin je altijd met de voorbenen, omdat dat meestal makkelijker voor het paard dan de achterbenen. Mijn advies is om alles wat met benen te maken heeft, met een zweepje aan te leren in verband met de veiligheid.

  • Stap 1: Ga aan de zijkant, schuin voor je paard staan.
  • Stap 2: Tik met het zweepje zachtjes ter hoogte van de kogel, vraag “voetje” (of wat jij er als stemcommando van wil maken) en wacht af.
  • Stap 3: Zodra je paard zijn voet op tilt, al is het maar even, beloon je.
  • Stap 4: Beloon nu alleen nog de echt goed opgetilde voetjes.
  • Stap 5: Volg dezelfde stappen bij de achterbenen.

Je paard leren wachten

Dit kun je doen op een zweepcommando of op een gebaar. Met de zweep houdt in dat je jouw zweepje tegen het been van het paard houdt. Je wil dat hij net zo lang zijn voetje optilt, als de zweep tegen zijn been ligt.

Het commando “wachten” introduceren

Of dat heb je misschien al gebruikt met parkeren, een andere basis oefening. Door je hand op te steken en je paard te vragen of hij wil wachten, zal hij gaan begrijpen dat hij zijn been langer in de lucht moet houden. Beloon als je paard zijn been ook maar een fractie langer op houdt. Hij gaat vanzelf snappen dat hij hem niet direct neer hoeft te zetten.

Wat kan er mis gaan bij het voetje geven paard leren paard en hoe los je dat op?

Er kunnen op zich niet heel veel dingen mis gaan bij het voetje geven leren, in die zin dat je paard daar schade van kan ondervinden. Qua gedrag zie je soms wel dingen ontstaan die niet wenselijk zijn. Het is belangrijk om daar heel rustig, maar wel consequent op te reageren.

Het paard weigert voetje te geven

Het kan zijn dat het paard het nog niet snapt. Blijf rustig en probeer uit. Soms helpt het als je een paar keer kort achter elkaar tikt. Zachtjes, alsof je een vlieg bent. Geef je paard altijd even tijd om na te denken. Hoe meer een paard uit zichzelf verzint, hoe fijner het is. Mocht het zo niet lukken, kun je tegen de schouder duwen, zodat je zijn gewicht verplaatst. Niet blijven duwen, dan zal je paard gaan terugduwen en bereik je het tegenovergestelde. Wat je ook nog kunt doen is je hand van boven naar beneden langs het been laten glijden, alsof je zijn voeten wilt krabben. Begin wel altijd met een zweepcommando. Daarna kun je eventueel tegen de schouder duwen, of je hand langs zijn been laten glijden. Door dit een aantal keren in deze volgorde te herhalen, zul je de tussenstappen uiteindelijk niet meer nodig hebben.

Het paard loopt naar achteren of opzij

Vaak doet een paard dit omdat hij de bedoeling niet snapt. Let zelf ook even goed op, of je het paard met je lichaamstaal niet naar achteren of opzij stuurt. Houd je navel iets van hem afgewend en als hij van je af loopt, maak je jezelf iets ronder bij je schouders, zodat je wat kleiner lijkt. Om hem te helpen, kun je hem op de hoefslag zetten, zodat hij niet opzij weg kan. Houd vooral veel rust.

Het paard gaat maaien of stampen

Allerbelangrijkst als een paard dit doet, is om hier niet op te reageren. Je kunt wachten tot hij klaar is. Als je los en alleen met hem werkt, kun je eventjes weg lopen. Let op je eigen houding en ademhaling. Je wil rust in je paard. Dus straal dat ook uit. Adem laag richting je buik, blaas wat langer uit dan in. Ontspan je schouders, kaken, tong, vingers. Je kunt zelfs in één heup door zakken, zoals een paard op rust zou staan. Maaien of stampen komt vaak voort uit ongeduld, of uit een verkeerd moment van belonen. Als je te laat bent, en beloont als het paard zijn voet al weer neer zet, kan hij gaan denken dat het de bedoeling is dat hij zijn voeten neer zet! Ben je onzeker over je eigen timing, oefen dan eens gewoon met een mens!

Jolien Dalenberg PaardenfeestLes of Workshops Vrijheidsdressuur door Jolien Dalenberg

Je kunt ook vrijheidsdressuur les krijgen, waaronder voetje geven, van Jolien Dalenberg. Ze kan je helpen de eerste stappen te zetten en samen met jou de eerste vrijheidsdressuur oefeningen doen. Ook is het mogelijk om met stalgenoten een Vrijheidsdressuur Workshop op locatie te volgen. Wil je meer weten? Neem gerust contact op. Je kunt bellen of met Jolien Dalenberg om te kijken wat de mogelijkheden en prijzen zijn. Ook kun je meer informatie vinden op de website en op Facebook.

Bijpassende Informatie over Vrijheidsdressuur