Vrijheidsdressuur Oefeningen Leren Tips en Uitleg

Vrijheidsdressuur Oefeningen Leren Tips en Uitleg. Het algemene doel van vrijheidsdressuur is plezier hebben met je paard, hem of haar mentaal prikkelen, de creativiteit en eigen inbreng stimuleren, de band met je paard versterken en je paard op een andere manier leren kennen.

Vrijheidsdressuur Oefeningen Leren Tips en Uitleg

Hieronder volgt het overzicht vrijheidsdressuur oefeningen leren. Uiteraard wordt er begonnen met de basisoefeningen en trucjes. Maar daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de moeilijkere en risicovollere oefeningen.

Adem Workshop Paard en RuiterWorkshop Vrijheidsdressuur

Vrijheidsdressuur is het op commando zetten van natuurlijk gedrag van een paard. Alle paarden flemen wel eens, of gapen. In spel zie je een paard misschien steigeren of slaan met het voorbeen. Bij vrijheidsdressuur ga je die bewegingen proberen uit te lokken en ze op een commando zetten. Het doel van de workshop is dat jij en je paard plezier hebben!…workshop vrijheidsdressuur >


Vrijheidsdressuur Oefeningen – Basis en Kleine Oefeningen

LET OP: Zet bij twijfel nooit een oefening door, vooral niet als je paard niet helemaal fit is. Zo voorkom je dat je paard geblesseerd raakt als je met vrijheidsdressuur oefeningen aan de gang gaat.

Vrijheidsdressuur Oefeningen Leren Voedsel WeigerenVoedsel weigeren

Doel: je paard leren dat hij alleen voer krijgt als jij het zegt. Zo voorkom je opdringerige en bedelende paarden…voedsel weigeren leren >

Targetten Leren PaardTargetten – Aanraken op commando

Targetten is heel simpel je paard iets laten aan raken op jouw vraag. Een echte basis oefening uit de Vrijheidsdressuur, vanuit het targetten (of toucheren), kun je verder uitbreiden naar andere oefeningen. Denk maar aan het kusje geven, komen, apporteren, toeteren en ja knikken…targetten leren >

Flemen Leren met een BrokjeFlemen

Doel: het paard laten flemen (zijn bovenlip op laten krullen). Een veilige en relatief eenvoudige oefening. Deze vrijheidsdressuur oefening is ook geschikt voor geblesseerde paarden…flemen leren >

Nee schudden

Doel: het paard zijn hoofd laten schudden, alsof hij “nee” zegt.
Let op: Voorzichtig met deze oefening zijn als je paard kopschuw is of een beperking heeft in de hals, zoals bijvoorbeeld artrose.

Kus geven

Doel: een kus van je paard. Tja. Wie wil dat nu niet?! Vooral bedoeld voor de lol.

Ja knikken

Doel: je paard ja laten knikken. Als hij “nee’’ kan zeggen, is het natuurlijk erg grappig als hij ook “ja” kan zeggen. Zo kun je je paard “antwoord” laten geven op vragen.

Mooi staan

Doel: je paard laten staan alsof hij nageeft. Een paard kan niet echt nageven als hij stilstaat, dat is biomechanisch onmogelijk. Maar het is wel leuk voor op de foto. Als je een slim commando gebruikt, kun je jouw paard uiteindelijk ook helpen begrijpen dat hij kan nageven als je er bitloos mee rijdt.

Voet optillen op zweep commando 

Doel: je paard leren om op zweepcommando een voetje te geven. Dit is een goede voorbereiding op bijvoorbeeld de jambette.

Paard op het Blok

Doel: je paard met twee voorbenen op het blok zetten. Heel goed voor zijn lichaamsbesef en zelfvertrouwen.
Let op: Voor de veiligheid van het paard is het van groot belang dat je een blok hebt dat het gewicht kan dragen en geen randen heeft waardoor verwondingen kunnen ontstaan.

Wat is de brug in vrijheidsdressuurDe Brug in Vrijheidsdressuur

Als je de uitleg bij de verschillende oefeningen leest, zul je vaak tegenkomen dat je de Brug moet gebruiken. Maar wat is dat nu precies en waarom heb je hem nodig?…lees verder >

Vrijheidsdressuur Oefeningen – Moeilijkere en Grotere Oefeningen

Dit zijn vrijheidsdressuur oefeningen voor paarden en eigenaren die al enige ervaring hebben. Let op dat je bij al deze kunsten gebruik maakt van een zachte ondergrond, in verband met stabiliteit, uitglijden en vanwege het simpele feit dat je een paard beter niet op zijn knieën op de stenen kunt laten zitten. Voordat je met deze oefeningen aan de slag gaat, is het van belang zeker te weten dat je paard geen blessures heeft. Bij twijfel nooit een oefening gaan proberen.

Spagaat Paard LerenSpagaat

Doel: je paard vragen in de plasstand te gaan staan. Vanuit hier kan hij naar knielen, buigen of compliment…lees verder >

Berggeit

Doel: de voor- en achtervoeten van je paard dicht bij elkaar vragen. Zo staat je paard of pony als een berggeit op de helling.

Buigen

Doel: het paard laten buigen, met twee benen gestrekt. Zo zou het er uit zien, als hij zich uit rekt.

Compliment

Doel: je paard op 1 knie laten buigen.

Jambette

Doel: je paard vragen om zijn been voor zich uit te strekken.

Pirouette

Doel: je paard een rondje laten draaien. Of meerdere achter elkaar.

Liggen

Doel: je paard laten liggen op jouw vraag. Dit leer je het makkelijkst aan vanuit het rollen.

Vrijheidsdressuur Oefeningen – Gevorderden

Aan deze kunsten kun je pas beginnen als je al wat verder bent met je paard. Je paard heeft respect voor jouw ruimte en is fysiek gezond en jij kunt herkennen waar de grenzen van de mogelijkheden jouw paard liggen.

Spaanse pas

Doel: je paard laten op een bijzondere manier laten stappen, waarbij de voorbenen steeds hoog opgetild worden. Dit ziet er vaak heel indrukwekkend uit.

Spaanse draf

Doel: zelfde idee als de Spaanse pas, maar dan in draf. Dus je paard draaft terwijl de voorbenen hoog opgetild worden.

Zitten

Doel: je paard als een hond laten zitten op zijn billen. Let op, dit is echt een heel zware oefening. De meeste paarden die dit uit zichzelf doen, hebben moeite met opstaan.
Let op: Heeft je paard rugproblemen, bekken of SI blessures? Dan moet je deze oefeningen niet doen.

Steigeren

Doel: je paard op jouw verzoek op zijn achterbenen laten staan
Let op: Dit is ook voor de begeleider een vrij risicovolle oefening. Zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt van het paard en dat je uitwijkmogelijkheden (ruimte) hebt, zodat je er niet onder terecht kunt komen.

Jolien Dalenberg PaardenfeestLessen en Workshops Vrijheidsdressuur Volgen

Deze pagina is gemaakt in samenwerking met en op basis van advies van Jolien Dalenberg (Paardenfeest.com). Bij Jolien kun je terecht voor workshops en lessen Vrijheidsdressuur, schriktraining en paardenmassage.

Meer Informatie

Bijpassende Informatie